Hyvää OCD-tietoisuusviikkoa!

8.14.10.2017 vietetään kansainvälistä OCD-tietoisuusviikkoa (International OCD Awareness Week). OCD-viikon tarkoituksena on lisätä OCD:n tunnettuutta, vähentää stigmaa ja purkaa OCD:hen liittyviä vääriä käsityksiä. Nämä kaikki ovat hyvin tärkeitä tavoitteita myös täällä Suomessa, missä OCD:stä pidetään yleensä aika vähän meteliä.

Miten me OCD:tä sairastavat voisimme halutessamme lisätä OCD-tietoisuutta tällä viikolla ja pidemmälläkin tähtäimellä? Listasin alle joitakin mieleeni tulleita keinoja. Haluan heti kättelyssä sanoa jälleen kerran, että kenelläkään ei ole mitään valistusvelvollisuutta. Omista rajoista täytyy ehdottomasti pitää kiinni. Jos omasta OCD:stä puhuminen ei tunnu hyvältä, voi puhua yleisellä tasolla. Jos sekään ei tunnu hyvältä, niin ei tarvitse tehdä sitäkään. Sen aika voi olla joskus myöhemmin, joskaan ei välttämättä. Sen ajan ei tarvitse tulla. On tosi okei, jos se ei tule. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että jotain olisi mielekästä tehdä, eikä ahdistus pomppaa ajatuksesta kattoon, niin tässä muutama mieleeni tullut ehdotus.

 

Vinkkejä niille, joilla on OCD:

Puhu ystävälle tai perheenjäsenelle aiheesta

Kerro luotettavalle ystävälle tai perheenjäsenelle, mitä OCD tarkoittaa ja miten se vaikuttaa elämääsi. Anna hänen kysyä aiheesta. Pyri kumoamaan OCD:hen liittyviä virheellisiä käsityksiä. Kerro, miten toivoisit hänen suhtautuvan OCD:hesi ja ottavan sen huomioon.

Kirjoita päivitys johonkin sosiaaliseen mediaan

Jos haluat kertoa OCD:stä vähän laajemmalle yleisölle, niin esimerkiksi Facebookiin kirjoittaminen on ehkä kaikkein helpointa. Julkaisun yleisöäkin pystyy aika helposti rajaamaan, jos ei halua ihan koko tuttavapiirilleen aiheesta kertoa. Ja toisaalta Facebookissa on mahdollista kirjoittaa myös julkisia päivityksiä, jos toivoo asialleen oikein laajaa yleisöä.

Kirjoita mielipidekirjoitus ja tarjoa sitä lehteen

Haluatko kertoa, mitä mieltä olet ihmisten suhtautumisesta pakko-oireisuuteen? Tai pakko-oireisten hoitopolun kuoppaisuudesta? Kirjoita aiheesta ja tarjoa kirjoitusta julkaistavaksi johonkin paperi- tai nettilehteen. Jotkut lehdet suostuvat julkaisemaan kirjoituksia toisinaan myös nimimerkillä.

Jaa OCD:tä käsitteleviä artikkeleita sosiaalisessa mediassa

Tämä on nopeampaa, helpompaa ja vähemmän raskasta kuin oman tekstin tuottaminen. Tämän blogin teksteistä aiheeseen erityisen sopivia ovat esimerkiksi seuraavat:

”Tämä on sisäinen helvetti” – mitä toivoisimme ihmisten tietävän OCD:stä

Jos läheiselläsi on pakko-oireinen häiriö

Miksi OCD:stä on niin vaikea puhua?

Puhuttaisiinko pakko-oireisesta häiriöstä?

Suosittelen tutustumaan myös Radikaalia mielenterveyttä -kollektiivin blogiin, josta löytyy jonkin verran OCD:tä käsitteleviä tekstejä. Hyvää englanninkielistä sisältöä löytyy esimerkiksi täältä ja täältä.

Valokuvaa, piirrä, maalaa, tee käsitöitä

Kirjoittaminen ei ole ainoa tapa kertoa kokemuksistaan tai tuoda mielipiteensä julki. Olisiko vaikkapa käsityöaktivismi eli craftivismi sinun juttusi? Minulla oli itse asiassa itselläni juuri työn alla OCD-aiheinen ristipisto OCD-viikkoa varten, mutta teemaan sopivan obsessiivis-kompulsiivisen väsymyksen takia se jäi nyt toistaiseksi puolitiehen. Joskus asiat jäävät puolitiehen. OCD väsyttää.

 

Vinkkejä niille, joilla ei ole OCD:tä:

Muista, että OCD ei ole adjektiivi

Kiinnitä huomiota myös siihen, millä tavalla ja missä tilanteissa käytät esimerkiksi sanoja ’neuroottinen’ tai ’obsessoida’.

Älä jaa netissä sellaista materiaalia, jossa OCD esitetään koomisessa valossa

Tällaista materiaalia ovat esimerkiksi kaikki ”How OCD are YOU?” -tyyppiset testit. Unohda myös ”hauskat” OCD-aiheiset kuvat, meemit ja videot. Ne ovat käytännössä poikkeuksetta kaikkea muuta kuin hauskoja. Jos sinulla ei ole OCD:tä, sinulla ei ole oikeutta käsitellä aihetta miten tahansa. Vitsailu voi tuntua harmittomalta, mutta se levittää haitallisia stereotypioita ja vähättelee aiheen vakavuutta. Puutu myös muiden vitsailuun. Kerro, että et ymmärrä, mitä hauskaa OCD:ssä on.

Jaa sen sijaan juttuja, joissa kerrotaan, millainen sairaus OCD oikeasti on

Ylempänä on listattu joitakin linkkejä sivuistoille, joilta tällaisia juttuja löytyy. Me kaikki voimme osaltamme yrittää vaikuttaa siihen, mitä ihmiset tietävät OCD:stä ja miten he siitä puhuvat. Voit myös esimerkiksi kertoa, millaisia vääriä käsityksiä OCD:stä sinulla itselläsi on mahdollisesti ollut aikaisemmin ja kuinka ne korjaantuivat.

Muista, että OCD ei välttämättä näy päällepäin mitenkään

Ota puheissasi huomioon se, että kenellä tahansa läsnäolijalla saattaa olla OCD. On tilastollisesti hyvin todennäköistä, että kohtaat elämäsi aikana lukemattomia pakko-oireisia – huomasit sitä tai et.

Muista, että OCD ei ole synonyymi pikkutarkkuudelle, siivousintoilulle tai hassuille pienille tottumuksille

Toisinaan minusta tuntuu, että OCD-tietoisuus on kuin onkin lisääntynyt niiden reilun kymmenen vuoden aikana, kun minä olen OCD:tä sairastanut yhä useammalle ihmiselle kyseinen kirjainyhdistelmä tuntuu olevan edes jotenkin tuttu. Tietoisuus on kuitenkin lisääntynyt jokseenkin ongelmallisesti: monille on päässyt syntymään vääriä käsityksiä OCD:stä tai vähintään ihan todella suppea kuva siitä. Se turhauttaa välillä kovasti.

Mitä minä itse ajattelin tehdä?

OCD-viikon kunniaksi minä kannustan sinua lähettämään sähköpostia osoitteeseen kunolenvalmis [ ät ] gmail.com (voit käyttää myös yhteydenottolomaketta tai jättää kommentin tämän postauksen alle) ja kertomaan, mistä sinä tahtoisit tulevaisuudessa lukea. Onko jokin asia mielestäsi erityisen tärkeä? Vaivaako jokin kysymys? Kaikenlainen palaute on toki tervetullutta aina, ei pelkästään tällä viikolla.

En tiedä, tarvitseeko tietoisuuden lisäämisen tärkeyttä erityisesti perustella, mutta perustelen nyt kuitenkin lyhyesti: Mitä enemmän tietoisuutta, sitä enemmän ihmisiä, jotka osaavat etsiä apua ongelmaansa ja saavat sille nimen. Sitä vähemmän turhaa kärsimystä ja mielipahaa niille, joilla on jo valmiiksi rankkaa.

 

One thought on “Hyvää OCD-tietoisuusviikkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: